Una festa de quatre municipis per reivindicar una carretera N150 al servei de les persones
22 de novembre de 2021 a les 9:11Una festa lúdico-participativa servia aquest diumenge, 21 de novembre, per informar la ciutadania sobre el projecte de transformació de la carretera N150 en una avinguda que enllaci, com a via metropolitana, les poblacions de Barberà, Cerdanyola, Ripollet i Montcada i Reixac, i recollir també les seves opinions. Pacificació del trànsit, reducció de sorolls, ampliació de voreres o recuperació d’espais industrials per a usos socials i culturals són les principals reclamacions veïnals.
Audios
22-11-2021 Anna Majoral (AMB) Informar i recollir informació
22-11-2021 Carlos Cordón: oportunitat històrica per fer de la N150 una via de la ciutadania
22-11-2021 AVV La Farigola Jessica Menéndez i Patricia Plaza
22-11-2021 Jessica Menéndez Reivindicacions de l'AVV La Farigola
La N-150 és la principal carretera de la comarca del Vallès Occidental. Des de mitjans del segle XIX connecta Barcelona amb Terrassa a través de Montcada i Reixac, Ripollet, Cerdanyola, Barberà i Sabadell. La coneguda com Carretera de Barcelona provoca problemes de soroll a causa de l’alt volum de trànsit, actua com a barrera dins dels municipis per on passa i no està preparada per acollir desplaçaments a peu o en bicicleta entre municipis.
En aquest context, el Pla Director Urbanístic -actualment en procés de redacció- contempla com un element important la potenciació de les avingudes metropolitanes per relligar els centres urbans i garantir els fluxos i la continuïtat de la mobilitat sostenible, un espai públic de qualitat i una gran intensitat d’usos.
Igualment, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) lidera la xarxa RiConnect, dins del programa europeu URBACT, que fomenta el desenvolupament urbà sostenible. La xarxa és una agrupació d’entitats metropolitanes que busca repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat per connectar persones, municipis i espais naturals.
És en aquest procés que es planteja l’establiment d’un full de ruta que concreti les accions necessàries per connectar el Vallès Occidental amb Barcelona a través d’una avinguda que prioritzi la mobilitat sostenible i la qualitat de l’espai públic. Així, des del març del 2021 i fins a l’estiu del 2022, 19 entitats veïnals, ciutadania i personal tècnic dels municipis de Barberà, Cerdanyola, Ripollet i Montcada i Reixac treballen conjuntament en la diagnosi i una proposta d’accions per millorar l’eix viari i el seu entorn.
Viu l'avinguda del Vallès
La jornada Viu l’avinguda del Vallès, celebrada ahir, forma part d’aquest procés. Anna Majoral, arquitecta del servei de planejament de l’AMB, explica que la festa buscava informar a la ciutadania i recollir informació per a un projecte que compta amb el suport de l’administració local, metropolitana i catalana. Majoral indica que la reducció del trànsit i els sorolls, l’ampliació de voreres, tenir més vegetació o la creació de carrils bici per millorar la connexió amb els municipis veïns són algunes de les reclamacions veïnals. Majoral explica que el projecte Riconect continuarà durant fins a l'estiu de l'any vinent amb sessions de cocreació amb veïns i entitats amb l'objectiu de deixar dibuixat el full de ruta de l'actuació global a la carretera.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, apunta que el projecte no serà immediat, però que ja s’està començant a treballar i que, en aquest sentit, s’està enllestint ja els tràmits perquè la carretera passi a ser de titularitat municipal, ja que actualment és una via autonòmica -per això a Barberà, on la via ja és municipal, es va poder tallar la carretera en aquesta festa lúdico-participativa i a Cerdanyola, no-. Cordón insisteix que l'objectiu és convertir la carretera en una via metropolitana on el protagonista sigui la ciutadania i el vehicle sostenible i no el privat i subratlla que es tracta d'una oportunitat històrica. L'alcalde mostra satisfacció per la participació assolida pel veïnat al llarg de tot el procés i l'assolida en la jornada celebrada a La Farigola.
La festa a Cerdanyola va comptar amb animació infantil, sevillanes, una xocolatada i vermut musical, entre d’altres iniciatives, mentre a la zona de Barberà i Montcada també es feien activitats lúdiques. La Creu Roja realitzava també activitats commemorant el seu centenari i l'Associació de Veïns (AVV) del barri de La Farigola també aprofitava per donar-se a conèixer entre el veïnat i augmentar el nombre de socis.
El veinat del barri més jove de Cerdanyola
Així, des de l’AVV de La Farigola, Jessica Menéndez i Patrícia Plaza reclamen actuacions com la reducció del trànsit i els sorolls, però també la recuperació d’espais industrials en desús o degradats per a que tinguin una utilització pública. Les representants veïnals demanen que hi hagi una major implicació de Ripollet en aquest projecte perquè cal escoltar les aportacions de totes les ciutats afectades.
Durant el procés participatiu realitzat fins ara, i que continuarà fins l’any vinent, entre les mesures proposades hi ha l’eliminació d’aparcaments en calçada i de barreres arquitectòniques, la incorporació de carrils per a bicicletes, l’ampliació de la secció de la via en trams on és massa estreta, la reducció de la velocitat de circulació i dels vehicles de gran tonatge, així com la incentivació del comerç local, entre d’altres.
Per millorar la connectivitat, es proposa la creació de nous eixos transversals mitjançant la construcció de ponts per a vianants que travessin infraestructures com el tren, els rius o la C-58. Per tal d’afavorir la salut i la sostenibilitat, es proposen nous eixos verds longitudinals al voltant del riu Ripoll i del riu Sec, així com nous accessos als rius per millorar la relació dels ciutadans amb els espais lliures de l’entorn.
Finalment, a escala més local, es proposen tres microcentralitats: a Barberà del Vallès, a Cerdanyola del Vallès-Ripollet i a Montcada i Reixac. Aquests espais de trobada i concentració d’activitats han de servir per millorar la cohesió social i les relacions entre ciutadans.
Però des de l’AVV La Farigola, remarquen que si bé la transformació de la carretera N150 en una via urbana és una de les reivindicacions més destacades del veïnat de la zona, no és però l’única. Jessica Menéndez explica que els problemes d’incivisme i sorolls provocats per l’activitat nocturna al polígon Polizur, els problemes de funcionament dels ascensors que faciliten l’accés a la resta del nucli urbà de Cerdanyola, les carències de neteja i desinfecció o la posada en marxa de les pistes de tenis i pàdel del carrer de Riu Sec i que el solar adjunt on s’havia de fer una escola -projecte ja anul·lat- tingui un ús social.
Des de l’associació de veïns destaquen que La Farigola és el barri més jove de la ciutat i que les activitats de l’entitat veïnal s’han revifat amb la potenciació de la cohesió del barri arran del confinament i les activitats impulsades en aquest temps de pandèmia. Ara, un dels objectius és refermar l’AVV com espai de trobada per donar veu a les reivindicacions dels seus veïns i per fomentar projectes que donin dinamisme al barri.