Una investigació de l'INc-UAB demostra efectes beneficiosos en models animals d'Alzheimer
10 de febrer de 2025 a les 13:43Un equip de recerca de l’INc-UAB ha desenvolupat una nova proteïna capaç de millorar la memòria i reduir els nivells de la proteïna tau en models animals de la malaltia d’Alzheimer. El nou compost, HEBE, generat fusionant tres proteïnes, suposa una nova aproximació en la cerca de noves estratègies per tractar la malaltia.
La col·laboració de diversos laboratoris de l’Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB) ha permès un enfocament multidisciplinari per afrontar el repte de trobar un tractament eficaç contra l’Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa que afecta milions de persones arreu del món.
Des de la UAB apunten que, fins ara, les teràpies centrades en una sola proteïna han tingut un èxit limitat, atesa la complexitat dels processos biològics implicats en l’envelliment i la neurodegeneració. Ara, els grups de recerca Gene therapy for diseases affecting the CNS, Gene therapy for neurometabolic diseases, Systems pharmacology and bioinformàtics i Neurobiology of Alzheimer’s disease han unit les seves àrees d’expertesa per treballar conjuntament en la recerca d’alternatives terapèutiques.
El resultat de les investigacions ha estat la creació d’HEBE, una proteïna quimèrica que combina tres proteïnes: s-Klotho (s-KL), sTREM2 i TIMP2, que en estudis previs han constatat que tenen efectes positius per contrarestar els efectes de la malaltia. L’equip de recerca ha unit les tres proteïnes mitjançant simulacions informàtiques i, posteriorment, en proves en cèl·lules i en models murins d’Alzheimer, ha confirmat la seva estabilitat i eficàcia.
Els resultats demostren que els ratolins tractats amb la proteïna quimèrica presenten una millora en la memòria i una reducció dels nivells de la proteïna tau, un dels principals indicadors de la malaltia. L’estudi també ha observat una reducció, encara que no significativa, dels nivells d’e beta amiloide, l’altra proteïna que també hi està implicada.
Jon Esandi, investigador de l’INc-UAB i primer autor de l’estudi , indica que “HEBE representa un pas endavant en el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques contra l’Alzheimer”, mentre Miguel Chillón, coordinador de la recerca, assegura que els resultats que presentats mostren el seu potencial i “inicien el camí per la seva possible aplicació en la clínica”.
A més, l’equip de recerca destaca que l’estudi exemplifica l’èxit de la col·laboració entre diferents grups de recerca de l’INc-UAB i demostra el potencial de les sinergies entre laboratoris per abordar problemes complexos en neurociències.
L’article, publicat a la revista Biomedicine & Pharmacotherapy, aporta una nova perspectiva en la investigació de l’Alzheimer i proposa un nou enfocament terapèutic amb potencial translacional.