Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Una matinal rica en experiències per a la preservació del patrimoni
Una matinal rica en experiències per a la preservació del patrimoni Jornada Taula Patrimonia (foto: Tito Vera)

Una matinal rica en experiències per a la preservació del patrimoni

22 d'octubre de 2024 a les 7:40

El passat dissabte 19 d’octubre, la Taula de Patrimoni de Cerdanyola va organitzar al Museu d'Art de Cerdanyola una jornada matinal dedicada a presentar a la ciutat diverses iniciatives que s'han posat en marxa en altres poblacions per protegir el patrimoni arquitectònic i cultural.

La Taula de Patrimoni, integrada per AFOCER, Amics del Museu d’Art de Cerdanyola, Artistes Plàstics de Cerdanyola, Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC), Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) i La Constància Factoria Cultural; es mostra satisfeta pel desenvolupament d’una jornada amb cinc ponències conduïda per la periodista especialitzada en art i patrimoni, Montse Frisach, i que ha servit per escoltar les opinions i consells de diversos experts en patrimoni i conèixer experiències d’èxit que podrien adaptar-se a la nostra ciutat.

La primera ponència va anar a càrrec del Director Delegat al Vallès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Fermín Aparicio, i de l’arquitecte i membre de la Taula de Patrimoni de Sabadell, Santi Vea, que han defensat la utilitat de les Taules del Patrimoni com una eina de protecció del patrimoni i un valor afegit pels Ajuntaments. Cal recordar que el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar una moció per a la creació d’un òrgan municipal, Consell o Taula del Patrimoni, sense que fins ara s’hagi fet res en aquesta direcció.

Esther Prat, coordinadora de projectes de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, a Granollers, va explicar la transformació d’un antic complex industrial de principi del segle XX en equipaments culturals, animant a estudiar la transformació de  les naus de la Uralita a la nostra ciutat. Per la seva banda, les arquitectes Martina Fabré i Carmen Bodelón van explicar el procés de rehabilitació de la Masia de Can Ferriol, ubicada al Parc Natural de Collserola, per adaptar-la a usos d'habitatge cooperatiu i agrícola, firmant un conveni entre el Consorci del Parc de Collserola i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per restaurar la masia, experiència que fa inevitable pensar en les grans possibilitats que ofereix Can Canaletes. 

Josep Fernandez Trabal, cap de l'àrea de Fons Històrics de l'Arxiu Nacional de Catalunya, va parlar d'Arxius Històrics, destacant la tasca que fa el GREC a Cerdanyola i recomanant la possibilitat d’establir una col·laboració estable amb l’Ajuntament. Finalment, la cerdanyolenca Glòria Molina, Doctora en Història de l’Art i Màster Universitari en Anàlisi i Gestió del Patrimoni per la UAB,  va presentar el protocol de protecció de patrimoni cultural que la Diputació de Barcelona posarà properament a l'abast de l'Ajuntament, destacant que per aplicar-lo primer s’haurà d’actualitzar el Catàleg de Patrimoni, tal com es va aprovar en sessió plenària en una moció. 

La jornada va comptar amb l'assistència de diversos membres de l'equip de govern i va ser clausurada per Pilar Adell, Regidora d'Educació, Memòria Democràtica, Museus i Arxiu Històric, que es va comprometre a posar tots els esforços al seu abast per avançar en els temes plantejats, treballant conjuntament amb les entitats de la ciutat. 

El vídeo íntegre de la I Jornada sobre la preservació del patrimoni de Cerdanyola es pot veure a la pàgina web del GREC.