Unanimitat per demanar la restauració del clot de can Fatjó dels Aurons
27 de març de 2015 a les 12:15Els temes mediambientals van centrar el temps de debat de les mocions al Ple de l'Ajuntament amb el clot d'Almar, a Can Fatjó dels Aurons, i el futur crematori com a protagonistes al costat d'altres temes com la solidaritat amb el cinc joves encausats pel conflicte de Can Vies o, al temps d'audiència ciutadana, una antena de telefonia mòbil a Serraperera.
La moció sobre el clot d'Almar vehiculava una proposta de la Plataforma contra l'abocador de deixalles de can Fatjó dels Aurons que va ser aprovada per unanimitat, tal i com ho havia estat la setmana passada al plenari de l'EMD de Bellaterra. El text requereix a la direcció general de Qualitat Ambiental la caducitat de la llicència del clot Almar ja que no hi ha activitat i que es faci complir a l'empresa gestora, Puigfel, amb els plans de restauració de can Fatjó dels Aurons.
El president de l'EMD, Ramon Andreu, va destacar els incompliments de l'empresa que fan que el clot obert sigui, al seu parer, il·legal. Andreu insisteix que la llicència permet extraure terres, però no fer un abocador i que s'ha fet un moviment de més de mig milió de tones i un cost de més de 600.000 euros sense emparar-se en cap tipus de llicència. Un segon incompliment denunciat és amb el Pla de Restauració i amb el dipòsit de la fiança pertinent.
Tots els grups es van ratificar en l'aposta per no permetre que al clot de can Fatjó dels Aurons es pugui fer mai un abocador i en la restauració amb terres i runes netes.
Crematori
Pel que fa al crematori, els grups municipals de govern (PSC i ICV/EUiA), PP i CiU, que donen suport al projecte del tanatori plantejaven l'establiment de criteris tècnics per regir la concessió de llicència ambiental del futur crematori. Aquests criteris passen per atorgar la llicència ambiental prèvia a l'inici de les obres seguint les recomanacions de la Unió Europea en matèria de legislació ambiental i en compliment dels acords subscrits amb l'empresa concessionària, la funerària Truyols. La moció recull com requisits incondicionals la instal·lació del sistema integral de depuració de gasos i d’un monitoratge en continu dels paràmetres de treball i de les emissions de la instal·lació que podran ser supervisats “on line” pels serveis tècnics municipals en qualsevol moment.
El debat va reproduir el de sessions plenàries anteriors. Compromís i Esquerra insisteixen en considerar aquests posicionaments com "paper mullat" perquè no modifiquen el contracte amb l'empresa i no suposen cap garantia jurídica.
El portaveu de CiU defensava com útil fer-li saber a la ciutadania que el plenari de l'Ajuntament té la voluntat de fer complir aquests requisits, mentre la regidora de Medi Ambient, Laura Rodríguez, recorda que la llicència ambiental depen de l'informe municipal que inclou la instal·lació de filtres d'última tecnologia i el mesuratge continu i que això condiciona el contracte.
El Ple va aprovar dues mocions de suport a joves. La primera reivindica la presumpció d’innocència de Daniel Ayyash i l’Ismael Benito, estudiants que van participar a la vaga general de 2012, i sol·licita a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Barcelona que retirin les seves acusacions davant la inconsistència de les proves acusatòries. Aquesta moció es va aprovar amb l'oposició de PP i l'abstenció de CiU.
Més suport va tenir la segona moció, en aquest cas de suport als cinc joves de Cerdanyola encausats en el desallotjament del Centre Social Autogestionat Can Vies, del barri de Sants. Al temps d'audiència ciutadana previ a la sessió oficial del Ple, quatre d'aquests joves, Berta, Helena, Joan i Guillem, van intervenir tot destacant que se'ls demana 5 anys i 10 mesos de presó per fets que no van protagonitzar. Els joves indiquen que van ser detinguts quan s'havien refugiat en un portal en el moment del conflicte i van passar més de 48 hores en calabossos.
La moció reclama una "adequada valoració dels elements provatoris" en el judici perquè afirmen que en els judicis s'està condemnant a acusats a quatre anys de presó amb la paraula dels Mossos d'Esquadra com únic argument
La moció es va aprovar amb l'única oposició del PP.
Altres mocions
Altres propostes dels grups que es van aprovar van ser les de suport al banc d'ADN per les identificacions dels desapareguts a la guerra civil; l'admissió a tràmit per part de l'Ajuntament de les sol·licituds d'inscripció al registre municipal d'unions civils; el suport a l'esport català amb la petició de retirada de la llicència única que es considera que pretén el finançament de les federacions estatals i l’alta competició en detriment de les federacions autonòmiques i l’esport de promoció.
Per contra es va rebutjar una moció de Compromís que vehiculava una proposta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) que demanava la revisió del protocol per a casos d'emergència social i que les persones afectades per un desnonament puguin ser acompanyades per la PAH a les entrevistes que es facin als diferents serveis municipals, amb el vist i plau de les persones afectades.
PSC, PP, CiU, la regidora no adscrita i la regidora de Serveis Socials, Carme Arché, -desmarcant-se del seu grup, el d'ICV/EUiA, van votar en contra per considerar que la moció regula decisions individuals que són lliures i perquè posa en dubte l'actuació dels treballadors municipals. Pol Ribas, portaveu de Compromís, afirmava que no s'obliga a ningú a ser acompanyat per la PAH i que en cap cas es posava en dubte la capacitat dels treballadors.
Antena de telefonia mòbil
Al temps de l'audiència ciutadana, a més del desallotjament de Can Vies, es van tractar altres temes destacats, entre ells la instal.lació d'una antena de telefonia mòbil al carrer de Renaixement. Maria del Mar Díaz reclamava garanties de desmantellament de l'antena, presència veïnal en les negociacions que hi hagi amb la companyia telefònica Vodafone i desmantellar les antenes ja existents prop de llocs habitats.
La regidora d'Urbanisme, Eulàlia Mimó, i l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, van anunciar que les obres d'instal·lació de l'antena del carrer de Renaixement ja s'han aturat i que l'Ajuntament té l'objectiu de fer una nova ordenança que reguli la instal·lació d'aquests elements ja que l'actual normativa municipal està obsoleta. Mentrestant, s'ha demanat un informe al ministeri d'Indústria per decretar una suspensió de llicències que impedirà la instal·lació d'antenes.
La millora del riu sec i el vell debat sobre si s'ha de cobrir o no, el vandalisme al barri de La Farigola en les nits de cap de setmana i la millora de les voreres a ca n'Antolí van ser altres temes reivindicats per veïns presents a l plenillo.