Unes 30 persones del CDR ocupen l'Ajuntament de Cerdanyola
15 de juny de 2018 a les 22:35El Comitè de Defensa de la República (CDR) de Cerdanyola ha ocupat dues vegades l'Ajuntament de la ciutat aquesta tarda-nit de divendres, 15 de juny. La primera han estat desallotjats per la policia; la segona ho han fet arribant a un acord amb l'alcalde de Cerdanyola amb el compromís que abandonaran l'Ajuntament abans de les 11 del matí de demà, dissabte 16.
La primera ocupació es va produir per la tarda. El CDR havia fet una crida a concentrar-se a la plaça de Francesc Layret seguint la crida feta a tot Catalunya amb el lema #PrenemElPoder15J seguint "l'esperit de l'1-0i fer realitat la República Catalana. Un testimoni dels fets a Cerdanyola, integrant del col·lectiu, explica que "l'assemblea del poble va decidir entrar a la Casa de la Vila perquè ha de fer feina per a tothom" i per això es va optar per entrar i "fer-ne ús per la gent". L'objectiu, indica, també era fer arribar al govern municipal una sèrie de "demandes mínimes que milloraran la ciutat"i enforteixen "la dignitat del poble perquè en aquesta situació complicada si el poble no lluita pels seus drets, ningú no ho farà".
Des del CDR remarquen que el grup de persones que ha entrat a l'Ajuntament per fer l'ocupació que s'ha repetit a moltes altres localitats del país -com per exemple Ripollet o Sabadell en el nostre entorn- ho ha fet "de manera pacífica", però "els Mossos i sobretot la Policia Local han arribat amb violència, i amb cops i males formes han fet fora" de l'Ajuntament als ocupants. És aleshores quan, apunta, s'ha produït un moment de tensió amb els concentrats que estaven fora, a la plaça. Aquest testimoni explica que, després del desallotjament, quan ha arribat l'alcalde, Carles Escolà, s'ha fet una nova assemblea que ha acordat demanar a l'alcalde que els deixés entrar després que les forces d'ordre públic haguessin impedit "entrar en un lloc que és el poble".
Acord amb el govern municipal
L'alcalde de Cerdanyola, que ha dialogat en diverses ocasions amb els participants en l'assemblea, que es feia a les portes de l'Ajuntament, confirma que s'ha arribat a un acord. Carles Escolà manifesta que des del govern local lamenten "profundament la situació que s'ha produït". L'alcalde creu que encara és aviat per analitzar adequadament "com ha passat aquesta situació, però s'ha de treballar perquè aquestes coses no passin".
Escolà insisteix que l'ocupació era "una acció simbòlica i amb una voluntat pacífica" i per això, subratlla, "no hi ha problema per arribar a un acord que permeti l'ocupació fins demà al matí quan l'Ajuntament té un seguit de compromisos" que s'han de complir.
L'alcalde manifesta que s'ha de "respectar el dret a la lliure manifestació i la realització de les accions simbòliques" amb les que l'Ajuntament ha de saber conviure i "gestionar adequadament perquè vivim moments de més mobilització social i cal garantir al màxim els drets de tothom, també per suposat el de manifestació".
Demandes de l'assemblea
Pel que fa a les demandes plantejades per l'assemblea a l'Ajuntament, hi ha que es posi el nom de plaça de la República a una plaça de la ciutat; "que es tregui el nom d'una persona que va bombardejar Barcelona i es respecti la llei de memòria històrica"; que s'abordin les necessitats de les persones que no tenen un lloc on viure; que es controli espais contaminats del Centre Direccional o que s'eviti el crematori; o que e"s respecti la voluntat del poble i no es retiri la pancarta demanant la llibertat de presos polítics", entre d'altres. "Coses factibles i de dignitat de poble", indiquen.