Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Vaga a les universitats en contra de la precarització a la investigació i l'educ...

Vaga a les universitats en contra de la precarització a la investigació i l'educació pública superior

21 d'octubre de 2020 a les 11:04

Diversos grups d’estudiants han dut a terme talls en els principals accessos a campus de la UAB en el segon dia de mobilitzacions  al que es suma avui una vaga universitària per protestar contra la precarització del sector. A l’aturada hi estan cridats tant els estudiants universitaris com els professors, personal administratiu i investigadors dels centres de recerca de tot l’estat.

Les mobilitzacions compten amb la instal·lació de barricades en els principals accessos al campus de Cerdanyola i un ampli dispositiu dels Mossos d’Esquadra per evitar el tall de l’autopista AP7 en hora punta.

 

Un comunicat del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SPEC) subratlla que aquest inici de curs marcat per una crisi educativa s'ha vist agreujat per la situació de pandèmia i insisteix que aquesta vaga ha de servir “per alarmar el conjunt de la comunitat educativa i atacar els fonaments estructurals de la situació en què ens trobem actualment, fruit d'un llarg procés de desmantellament de l'educació pública”.

La CGT, un altre dels sindicats convocants de la protesta, també indica que la precarització de les condicions laborals del sector científic i universitari s’han agreujat encara amb la pandèmia ja que s’ha aprofitat l’emergència sanitària per paralitzar totes les negociacions col•lectives ignorant la plantilla en el moment d’elaborar els plans de seguretat davant la Covid-19. El sindicat indica que “en un moment en què clarament calen més professionals per assegurar la salut, literal i figuradament, del sistema universitari i de recerca, s’ha aprofundit encara més en la precarietat, no renovant contractes i utilitzant l’excusa del teletreball per difuminar els límits de la jornada laboral”. Per a la CGT, “és urgent que confrontem obertament la gestió capitalista d’un sector científic i universitari que només entén la formació i la recerca com una mercaderia”.

El sindicat demana eradicar “la intromissió del capital al sistema universitari i la recerca” , “eliminar la contractació fraudulenta i la jerarquització i assegurar l’estabilització de la plantilla i la creació d’un cos únic de professorat”, desenvolupar un model de conciliació personal i domèstica que permeti acabar amb el dilema de "o carrera professional o vida familiar/personal” i canviar els criteris d’avaluació per fomentar la cooperació en lloc de la competència, entre d’altres. També demana que la universitat sigui “gratuïta, de qualitat i al servei de la classe treballadora”.

El Consell de l’Estudiantat de les Universitats (CEUCAT) també dona suport a la vaga i exigeix a les universitats, que estan fent la docència de forma virtual a causa de la pandèmia, que durant la jornada no es facin activitats avaluables i que l’assistència no hi sigui obligatòria. Segons  CEUCAT, l’origen del problema és l’infrafinançament universitari i la manca de recursos que encara ha empitjorat més ara per la pandèmia.