Valldaura, 1150-2025: Una història de monjos, reis, nobles, industrials i investigadors
5 de desembre de 2024 a les 12:59Robert Álvarez i Vicente Guallar han presentat el seu llibre “Valldaura, 1150-2025: Una història de monjos, reis, nobles, industrials i investigadors” a l’exposició que, amb el mateix títol, mostra els orígens del primer monestir cistercenc de Catalunya, a la Collserola de Cerdanyola, i com a testimoni de segles de transformació.
L’economista i historiador de Cerdanyola Robert Álvarez i l’arquitecte Vicente Guallart han presentat a la sala Martí l’Humà del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), a la plaça del Rei de la Ciutat Comtal, un llibre que és resultat de 15 anys de recerca. El llibre presenta la història del progrés i la decadència de Valldaura, un petit lloc situat al bell mig d’un bosc de Cerdanyola, habitat al llarg del temps per monjos, reis, nobles, industrials i, actualment, per investigadors. La seqüència de propietaris de Valldaura és indissociable de l’evolució de la història de Catalunya i explica com el govern i la gestió del territori passà d’uns grups humans a uns altres.
Fundat el 1150, el monestir va ser el bressol de l’ordre del Cister fins que el 1169 els monjos es van traslladar a Santes Creus. Des del segle XIII, Valldaura es va convertir en un espai reial, utilitzat com a mas de caça i palau pels reis de la corona d’Aragó, com Jaume II o Martí l’Humà, que hi va passar dos estius sencers els anys 1404 i 1405.
A partir del segle XVI, el domini va passar a mans d’una família de juristes que es van convertir en nobles, mantenint-se com a entitat independent fins que el 1836 es va annexionar a Cerdanyola. Amb la construcció d’una nova masia el 1888 i la seva adquisició per part de l’Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) el 2008, Valldaura es va convertir en un centre de recerca sobre edificis ecològics avançats i innovació arquitectònica.
L’exposició també inclou dades de les excavacions arqueològiques que s’estan duent a terme a Valldaura per la Universitat de Barcelona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte posa en valor el paper de Valldaura com a mirall de l’evolució de Catalunya i la seva relació amb el territori, el poder i la gestió dels recursos al llarg de gairebé nou segles.