Valoracions sobre els resultats del referèndum a Cerdanyola
20 de febrer de 2005 a les 0:00Els principals responsables polítcs de les formacions amb representació al ple municipal han valorat els resultats del referèndum a Cerdanyola per donar llum verda al tractat sobre la futura Constitució europea des de la satisfacció per l'ampli triomf del SI fins a alsl dubtes que genera la baixa participació i l'increment significatiu del vot en blanc.
El primer secretari del PSC, José Miguel Moreno, es mostrava satisfet per que “s’ha superat la xifra màgica del 40 percent de participació en una jornada sens problemes que demostra la maduresa de la ciutadania de Cerdanyola. El que s’ha de veure es que la ciutadania tornava a examinar-se en democràcia en una temporada plena de cites electorals i ha complert amb nota. Estem molt contents per que Cerdanyola ha dit que vol entrar en Europa a la primera, com va dir el nostre president i donem una lliçó a la resta de països. Destacaria que com només el PSC ha apostat clarament pel SI podem dir que el PSC ha tornat a guanyar a Cerdanyola”.
La portaveu d’IC-V, Rosa Guallar, parlava d’uns resultats que demostren “l’escassa consciència que te la gent de la importància d’Europa en la nostra vida quotidiana. I pel que respecta a aquest referèndum, hem de lamentar una campanya marcada per la manca de debat. A Catalunya hem sembla molt significatiu el percentatge del NO, per que crec que més enllà dels partits respon a una qüestió de país. També és significatiu el vot en blanc, que entenem com un vot crític a un procés molt precipitat, amb poca participació de la gent i molta propaganda. Crec que perdem la possibilitat de millorar la qualitat de vida dels europeus, en mans dels grans grups financers. I no ens enganyem, Catalunya continua sense estar reconeguda com a poble”. El coordinador d’EUiA, Josep Balcells, també esperava una participació més baixa, “i un 41 percent em sembla una participació prou alta que no acabo d’entendre, perquè no s’ha sabut explicar que és el tractat per a una Constitució i estic segur que molts del que han votat SI no deuen saber exactament perquè ho han fet. A més, l’abstenció ha anat força be als partit majoritaris que demanaven el SI. Ens hauríem de preguntar per que donem per bo i normal índexs de participació que no arriben al 50 percent ”.
El president de CDC, Marc Costa, també lamentava “la manca d’informació que ha impregnat tota la campanya. La classe política demostra no estar a l’alçada del que se’ls demana i acaben donant una mala imatge amb els seus enfrontaments dialèctics. Així és difícil arribar a la gent. Però els ciutadans de Cerdanyola s’han decantat majoritàriament pel SI a la vinculació a Europa. De totes maneres, tant el vot del NO com el vot en blanc demostren que no tothom ho te del tot clar respecte a les condicions en que formem part d’Europa”.
La responsable de les NNGG del PP, Mònica Àlvarez, reconeixia que “un 41 percent no és una gran participació, però tampoc està gens malament tenint en compte el que passa quan hi ha eleccions d’àmbit europeu, així que no faria una lectura negativa. La gent encara veu Europa com una cosa llunyana i la falta d’informació fan la resta. Amb tot el SI demostra que Cerdanyola, i la resta del país, vol integrar-se a Europa, el que ens portarà moltes coses positives pel desenvolupament de tota la comunitat europea”.
El president d’ERC, Francesc Rossinyol, mostrava “una relativa sorpresa, per que esperava una participació més baixa. Crec que s’ha votat sense conèixer exactament el que es votava, per que la gran majoria de la gent desconeix en realitat el contingut del tractat, i la campanya no ha ajudat gens a millorar el coneixement del que es votava. Tampoc esperàvem obtenir el 25 percent que ha obtingut el NO. No estem decebuts però tampoc satisfets i hem de reflexionar que és el que falla a l’hora de fer arribar els missatges a la gent, tot i que en aquesta ocasió la propaganda oficial ho feia difícil. Els Estats ens han donat un text tancat que ara hem d’assumir”.
La portaveu de l’assemblea del PAS a l’Ajuntament, Gemma Jaumandreu, confessava “estar sorpresa per la participació, que esperava molt més baixa. Però no ens enganyem, un 41 percent continua sent un percentatge baix. En conjunt, tot el procés s’ha fet comptant poc amb la gent, amb una campanya informativa dirigida a promoure el vot afirmatiu, jo parlaria més de propaganda que d’informació. La buidor de continguts ha estat terrible, s’ha votat per una Constitució de la que es coneix ben poc. Donades les circumstàncies, si sumem el NO al vot en blanc i a l’abstenció arribem a la conclusió que hi ha molta gent que no està d’acord amb aquest model d’Europa que ens volen imposar. I no oblidem que el referèndum no és vinculant”.