Veïns, caçadors, ambientalistes i administracions públiques dissenyaran conjuntament accions per reduir els conflictes amb senglars a Collserola
17 d'octubre de 2023 a les 8:50El Centre d’Educació Ambiental de Can Coll, a Cerdanyola, acull la primera reunió de Taula del Senglar a Collserola per debatre i decidir accions conjuntes per fer front a la problemàtica que originen els senglars a la zona metropolitana de Barcelona.
L’objectiu d’aquesta Taula, amb representats d’administracions, entitats de conservació de la natura, associacions de veïns, societats de caçadors, associacions agràries i forestals, entitats de defensa dels animals, experts i científics; és que en les reunions i debats s’aboquin les opinions des de les diferents mirades i sensibilitats sobre com fer front i equilibrar les poblacions de senglars, però també revisar i ampliar les mesures existents. Es tracta de no dependre exclusivament de les mesures de control com ara la caça i sumar-hi altres accions que de manera coordinada aportin una reducció de la presència de senglars a les zones urbanes.
La Taula del Senglar a Collserola s’emmarca en el Pla estratègic de prevenció de danys i control sanitari d’espècies cinegètiques 2025 que pretén reduir les poblacions de senglar i altres animals salvatges i els efectes i conflictes que produeixen a Catalunya. Aquest Pla pretén assolir un nombre de senglars estable i compatible amb la conservació d’altres espècies dels nostres ecosistemes i les activitats humanes.
La problemàtica del senglar a l’àrea metropolitana de Barcelona és molt diferent que a la resta del país. L’entorn urbà amb jardins, refugis a zones verdes on no es pot caçar i disponibilitat de menjar ha esdevingut un atractiu per a la fauna salvatge. Aquesta situació es replica també a zones com el Maresme o el Vallès. Els danys al voltant de les ciutats es concentren principalment en accidents de trànsit, atacs directes a persones amb ferits, danys econòmics a mobiliari urbà i jardins públics o transmissió de malalties.
Els senglars han canviat el comportament i podem parlar de dues poblacions ben diferenciades: un senglar salvatge i un senglar habituat que ha perdut la por a les persones en poques generacions. Són animals socials, gregaris, on els joves han vist les mares menjar dels contenidors i que no tenen por de la gent. El massís de Collserola, envoltat de ciutats densament poblades, constitueix un hàbitat natural amb condicions molt adequades per a aquesta espècie, cosa que els ha permès també aprofitar les situacions en les ciutats i pobles que l’envolten.