Veus solidàries contra la guerra i el patiment de les persones
30 de març de 2022 a les 12:31El festival Alça la veu de l'escola Sinestesia recaptarà fons, dissabte, per a la campanya de suport a les víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna al ritme de cançons eurovisives.
L'escola de Cerdanyola Sinestesia Vocal Studio organitza el festival solidari Alça la veu, un viatge per les cançons més emblemàtiques del festival d’Eurovisió en els seus gairebé 70 anys de trajectòria. La recaptació del concert, que es farà aquest dissabte, 2 d'abril al teatre Ateneu a les 17.30 hores, es destinarà a la campanya del Fons Català de Cooperació en suport a les persones víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna. L'entrada és un donatiu de 6 euros.
La cantant cerdanyolenca Iris di Cassi, directora de Sinestesia Vocal Studio, explica que el festival es realitza sota el nom d'Alça la veu davant la necessitat de dir que "no volem cap guerra, no volem persones patint i hem de fer-nos escoltar" davant el sofriment de gent a causa de decisions polítiques. Di Cassi remarca la importància de fer arribar ajuda a qui ho necessita i subratlla que els diners que s'aconsegueixin aniran "directes a la campanya del Fons Català per la Cooperació al Desenvolupament" de suport a les víctimes de la guerra.
Alça la veu d'obrirà amb el testimoni de dues persones, una d'origen rus i una altra d'origen ucraïnès, que explicaran la situació que pateixen les persones a causa d'aquest conflicte. Les actuacions musicals s'iniciaran amb la interpretació de la mezzosoprano ucraïnesa Olha Shvydka i posteriorment 18 alumnes de l'escola faran les seves versions de temes històrics del Festival d'Eurovisió, des del La, la, la de Massiel, a l'Euphoria de Loreen pasant per l'emocionant Amor pelos dois de Salvador Sobral.
L'esclat final serà una interpretació conjunta, a 18 veus, del tema Voices, una canço de Tousin Chiza (Tusse), un jove que va néixer a la República Democràtica del Congo i al qual la guerra civil en aquest país africà va separar dels seus pares amb tan sols 5 anys.Tusse va passar 3 anys a un camp de refugiats abans d’obtenir asil a Suècia. L'any passat, Tusse va representar el país escandinau al festival d'Eurovisió amb Voices.
I és que la unitat és l'altre missatge que volen traslladar des de l'escola Sinestesia Vocal Studio. Iris di Cassi explica que per això han triat un repertori format per cançons d'Eurovisió, temes que representen diverses cultures. La cantant subratlla que el que passa a Ucraïna passa també en altres indrets del món i davant d'això és important donar visibilitat a les cultures del món.
I
Di Cassi destaca que tot el professorat i alumnat de l'escola Sinestesia s'ha bolcat en la preparació d'aquest festival solidari. Sinestesia Vocal Studio és un centre de formació musical on hi ha aprenentatge de cant, piano, llenguatge musical, interpretació, coral o teatre musical, entre d'altres disciplines.
Iris di Cassi va començar de molt jove com a cantant participant en el concurs televisiu Eurojunior als 11 anys i es va fer popular com a integrant del cor Amarcord que va arribar a la final del programa Oh Happy Day. Ha participat com a cantant a la plantilla d'Operación Triunfo i Tu cara me suena i va arribar a la final d'una altre Talent Show, La Voz, amb el quartet Les Fourchettes, grup que abandonava l'any passat. Ara, artista inquieta, Iris di Cassi té un duet amb el pianista Aitor Sáinz i està immersa en dos projectes que aviat es donaran a conèixer amb un nou grup i un espectacle de teatre musical.
L'espectacle solidari Alça la veu es farà al teatre Ateneu aquest dissabte, 2 d'abril, a les 17.30 hores. Les entrades, a 6 euros, es poden comprar a Fila 12 -podeu clicar aquí per accedir-hi- i també hi ha un espai de Fila Zero -podeu clicar aquí per accedir-hi- per a qui vulgui col·laborar en la campanya i no pugui assistir a l'espectacle.
.............................................................................................
Podeu escoltar l'entrevista amb Iris di Cassi: