Via verda per al projecte urbanístic al sector Santa Teresa-Estació de Renfe-Cinemes
27 de juliol de 2018 a les 12:21El Ple donava ahir llum verda al projecte de reforma urbanística del sector del carrer Santa Teresa, l’estació de Renfe i els cinemes El Punt. Dos punts s’aprovaven sobre el tema: la modificació del Pla General Metropolità (PGM) –amb abstenció del PSC i vot contrari d’ICV/EUiA-, i el conveni urbanístic amb la promotora Corpedificacions, amb l’abstenció dels dos grups esmentats.
El regidor d’Activitat Urbanística, Ivan González, indica que el Pla General Metropolità (PGM), vigent des de 1976, permetia un desenvolupament “hostil, amb habitatges sense cap zona verda i sense contemplar espais per al comerç o el lleure ni connexió amb la resta de la ciutat”.
"D'una crisi s'ha fet una oportunitat"
González insisteix que l’Ajuntament “no pot evitar que es facin pisos” però destacava que la reforma proposada ahir, i aprovada de forma inicial, és “una millora audaç i intel·ligent, amb passarel·les que connecten la zona amb Les Fontetes per sobre del riu Sec, dignifica els carrers, millora la qualitat de vida amb zones verdes i espais comercials, incorpora equipaments culturals i suposa un millor accés a l’estació de Rodalies de Renfe.
El regidor de govern mostrava “tristor” per la venda dels cinemes El Punt, però subratlla que es tracta d’una operació entre dos empresaris a la que l’Ajuntament no es pot oposar ja que, de fet, “qualsevol mediació seria il·legal”. González insistia que “ni es pot evitar la venda ni la construcció de pisos, però tampoc denegar llicències” i apunta que el que si es pot fer és aconseguir que la zona sigui més amable i treballar per una millor oferta cultural a la ciutat. Per a González, "d'una crisi s'ha fet una oportunitat".
Des de l’oposició, les principals crítiques eren de falta de planificació tot lamentant la pèrdua dels cinemes i a l’existència de dos edificis amb planta baixa més 9 i planta baixa més 7, però es subratlla que la reforma millora la planificació existent a la zona, la presència comercial i l’augment de zones verdes.
"I els serveis per a les famílies que vindran als habitatges?"
Així, el regidor del PSC Carlos Cordón es preguntava si el govern “ha fet alguna cosa perquè uns cinemes de qualitat es quedin? Tenien algun projecte per la zona?” perquè insistia que l’urbanisme és planificar i anticipar-se. El PSC s’abstenia anunciant la presentació d’al·legacions per millorar el projecte i mostrava dubtes ja que Cordon considera que no s’han previst els serveis que seran necessaris i les repercussions sobre la mobilitat amb l’arribada de les famílies que habitaran els 242 habitatges previstos.
"Millor créixer en alçada que en expansió de territori"
Des d’ERC mostraven suport al projecte. Íñigo Garcia de Enterria destaca que, des d’una perspectiva d’esquerres, “és millor créixer en alçada que en extensió perquè el territori és un bé limitat que no s’ha d’esgotar”. En relació als que opinen que l’Ajuntament hauria de recuperar els terrenys del cinema per mantenir-los, el regidor d’Esquerra apuntava que suposaria “una milionada extraordinària” `per a un servei no essencial. L’Administració “ha de posar oli a la maquinària, no comprar la màquina”, indica De Enterria.
"Millora el PGM, però cal redistribuir alçades"
Des de C’s, votaven a favor del projecte perquè millora el PGM destacant el seu portaveu, Pau Ortolà, com a positiu que les plantes baixes dels edificis siguin per a ús comercial, però plantejaven crítiques com la necessitat de redistribuir alçades dels blocs més alts, fer més habitatge social o crear parcs inclusius a les zones verdes.
"Edifici propi d'urbanisme bèstia, però guanyant molt en zones verdes"
El portaveu del PP criticava l’existència d’un edifici de planta baixa més 9 com “propi de l’urbanisme bèstia dels anys 70”, reclamava millores en la mobilitat “quan hi ha un Pla de Mobilitat que tenen en un calaix” des d’inici de mandat i demanava barreres acústiques per la proximitat del tren. Manuel Buenaño, però, també destaca que hi ha aspectes positius, entre els que ressalta “que es guanya un espai molt important de zona verda”.
"És el projecte possible, no el millor per a Cerdanyola"
Des del PDeCAT, Josep Grau critica la falta de planificació que provoca que aquesta reforma “no sigui el millor projecte per a Cerdanyola, sinó el projecte possible”, però anunciava el vot a favor perquè la proposta del govern millora l’establert al PGM. Grau destaca que la falta de planificació fa perdre oportunitats i esmenta els casos de la masia de Cordelles, els terrenys d’Aiscondel, les cases colindants al MAC o el poligon Polizur , "en suspensió de llicències pel risc de convertir-se en una zona Hermètica 2".
"No veiem les esquerres per enlloc"
La portaveu d’ICV/EUiA era la que es mostrava més crítica, de fet va votar en contra de la modificació del PGM assegurant que “no es veu que sigui d’esquerres per enlloc”. Maria Reina denuncia que la reforma suposa un benefici per als privats i que caldria repartir millor les alçades dels edificis i esponjar més la zona, apostar pels habitatges de protecció social, fer un pàrking públic i no privat, traslladar l’estació de Renfe a un espai més cèntric d’aquest sector i destinar un espai molt millor per un equipament quan es perden els cinemes, unes instal·lacions que qualifica de cabdals per a la ciutat.
"Bona feina"
El regidor no adscrit, Jordi Miró, es mostrava d’acord amb el projecte, qualificant-lo de “bona feina”.