Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Visita de la ministra de Natura neerlandesa als Bombers de Cerdanyola per conèix...
Visita de la ministra de Natura neerlandesa als Bombers de Cerdanyola per conèixer la gestió dels incendis forestals a Catalunya Un moment de la visita de la ministra neerlandeza al parc de Bombers del campus (Foto Generalitat)

Visita de la ministra de Natura neerlandesa als Bombers de Cerdanyola per conèixer la gestió dels incendis forestals a Catalunya

8 de juny de 2023 a les 12:28

La ministra de Natura i Nitrogen dels Països Baixos, Christianne van der Wal, ha visitat avui el Complex Central dels Bombers de la Generalitat, situat al campus universitari de Cerdanyola, per informar-se sobre el model de gestió dels incendis forestals i les emergències a Catalunya.

La visita s’emmarca en un intercanvi de coneixements entre efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat i comandaments del Brandweer Nederland, el cos de bombers dels Països Baixos, que efectuaran una estada a Catalunya entre el 12 i el 14 de juny.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que “ens fa sentir molt orgullosos” l’interès del govern neerlandès i del seu cos de Bombers per conèixer el model de gestió català. Elena assegura que van der Wal “ha valorat el cos de Bombers i el sistema d’emergències de Catalunya com un referent a Europa".

La ministra neerlandesa, per la seva banda, ha afirmat estar “molt impressionada per com treballen els Bombers de la Generalitat”, tot assegurant que la visita els serveix “per aprendre sobre la gestió els incendis ja que aquí hi ha molt coneixement i molta experiència”. Christianne van de Wal ha explicat que els Països Baixos és un “país petit amb molta gent que viu a prop de la natura” i el canvi climàtic i l’escalfament del planeta comporta un risc creixent d'incendis.

Riscos del canvi climàtic

Els Països Baixos estan actualitzant els seus models d’extinció d’incendis per fer front al nous reptes relacionats amb el canvi climàtic. El GRAF dels Bombers de la Generalitat ja ha pres part en intercanvis operatius amb els seus homòlegs neerlandesos, tant en incendis com en operacions de cremes prescrites, i les autoritats del país han triat el model català per explorar noves vies de gestió en aquest àmbit.

La intenció és que les relacions fructifiquin en intercanvis d’experiències entre els dos cossos, que presenten nombroses similituds, i adquirir coneixement sobre la gestió d’incendis forestals en àmbits no mediterranis i expertesa en altres riscos que els neerlandesos dominen, com ara inundacions i gestió de l’aigua.

Els interessos exposats per part de la delegació neerlandesa inclouen el rol dels bombers en emergències, prevenció i creació de xarxes amb altres cossos implicats en emergències i seguretat. També s’han informat sobre els lligams i intercanvis del Cos amb agents industrials i en l’àmbit de la recerca acadèmica, així com el model de comunicació amb la societat, la promoció de polítiques integradores del foc com a pertorbació del paisatge i la integració de la biodiversitat en els nous reptes de planificació.

A les instal·lacions de Cerdanyola, la delegació neerlandesa ha presenciat el funcionament de la Sala Central dels Bombers de la Generalitat i la posició del GRAF en l’àmbit de suport. Durant el dia d’ahir, els membres del GRAF van oferir una demostració de casos i bones pràctiques en contingències d’incendi al Parc Natural del Cap de Creus, en una visita conjunta amb els actuants en la planificació de la prevenció i extinció dels incendis forestals en aquest entorn: la direcció del parc, el servei de Boscos del Departament d’Acció Climàtica, l’associació d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l’Alt Empordà, la Diputació de Girona, la Wageningen University & Research, el Nederlands Instituut Publieke Veiligheid i membres de l’Àrea de Gestió Forestal del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

La visita de la delegació neerlandesa ha estat impulsada pel cos d’extinció dels Països Baixos i en la seva organització ha participat la Fundació Pau Costa, integrada per experts en prevenció i extinció d’incendis forestals.