Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Xerrada sobre les relacions entre pares i fills en torn les conductes de risc
Xerrada sobre les relacions entre pares i fills en torn les conductes de risc

Xerrada sobre les relacions entre pares i fills en torn les conductes de risc

27 de novembre de 2003 a les 0:00

Ahir al vespre es va celebrar a l’Ateneu de Cerdanyola la xerrada col·loqui Drogues, mares, pares, fills i filles; acte organitzat per l’Agrupació Cívica Canaletes Solidària com a complement a l’exposició Febre del Divendres Nit. El debat va tenir com a ponents a la psicòloga del CASD Canaletes Irene Aparicio; l’educador social Pepe Otero i la representant de l’Associació de Familiars d’Alcohòlics Anònims Maria Ramajo.

Maria Ramajo va parlar des de la seva experiència personal per definir l’alcoholisme "com una malaltia que es propaga per contagi psicològic, impregnant a tot l’entorn familiar de qui el pateix. S'ha de donar als fills tota la informació possible sobre els efectes de l’alcohol per tal que no repeteixin conductes. Ha de ser una informació el més completa possible, sense caure en les prohibicions taxatives".

Maria Ramajo va advertir que l’alcohol és una droga que permet dur una vida aparentment normal i que afecta a totes les capes socials, molt lluny de l’estereotip de l’alcohòlic sense sostre.

L’educador social Pepe Otero va parlar de l’adolescència com a una etapa evolutiva, farcida de canvis constants i per tant conflictiva per definició. "En aquest procés de formació de l’adolescent en persona madura, els adults han d’oferir respostes aclaridores i no respostes que creïn més conflictes. Els pares i mares hauríem de seleccionar molt be els conflictes que ens enfrontaran amb els nostres fills, no és el mateix discutir per baixar le ssecombraries que per trobar droga a la tauleta de nit. Aquesta selecció marcarà la relació amb els fills i permetrà fer un seguiment més proper de les seves inquietuds, estant atents als seus problemes. El més important en la relació pares fills és l’educació emocional, basada en el diàleg i el consens per establir límits".

La psicòloga del CASD Canaletes, Irene Aparicio, advertia que per prevenir les conductes de risc dels adolescents és necessari començar per acceptar la realitat, una realitat fixada per l’estadística que ens diu que els nostres fills cada vegada s’inicien més joves, al voltant dels 13 anys, en el consum de tabac, alcohol i cannabis.

Irene Aparicio aposta per la prevenció, "una tasca que comença en l’àmbit familiar, quan els nens i nenes són petits, ensenyant des de l’exemple, intentant fer sempre el que es diu. Hi han diversos estils educatius generals en la relació pares fills, des de l’autoritarisme a la lassitud passant per la indiferència. El que finalment acaba donant millors resultats, amb joves més segurs d'ells mateixos, és una relació basada en el recolzament emocional i la negociació i fixació d’uns límits".

Tots tres ponents van coincidir en la necessitat de fugir dels sermons moralistes amb els adolescents i assumir que tot i que moltes vegades no ens faran cas, sempre estan oberts a qualsevol tipus d'informació que els hi poguem donar.