El treball per la millora de la societat, premiat pel Consell Social de la UAB
2 de novembre de 2022 a les 13:59El Consell Social de la UAB distingeix la tasca de l'expresident de Metges Sense Fronteres Espanya, David Noguera; la directora general de Penguin Random House Grup Editorial, Núria Cabutí; la periodista i diplomàtica Cristina Gallach, i els investigadors Salvador Ventura i Irene Miguel-Aliaga.
El Consell Social de la UAB distingeix la tasca de l'expresident de Metges Sense Fronteres Espanya, David Noguera; la directora general de Penguin Random House Grup Editorial, Núria Cabutí; la periodista i diplomàtica Cristina Gallach, i els investigadors Salvador Ventura i Irene Miguel-Aliaga.
La quarta edició de la Nit del Consell Social de la UAB, sota el lema “Juntes, més lluny”, ha lliurat novament guardons en reconeixement a la tasca de persones "que han fomentat aquesta relació entre la universitat i el seu entorn cultural, professional, econòmic, social i territorial".
El Premi Universitat-Societat s’ha atorgat a David Noguera, expresident de Metges Sense Fronteres Espanya entre 2016 i 2021, "per la seva llarga trajectòria en l'àmbit humanitari", que l'ha dut a intervenir en emergències, conflictes armats, desastres naturals, crisis nutricionals o epidèmies arreu del món. Noguera destaca que Metges Sense Fronteres, té per finalitat preservar la vida i alleugerir el patiment d'altres éssers humans i apunta que si la societat civil "pot fer coses com obrir un hospital en una zona en conflict i els governs i institucions internacional no ho fan "és per falta de voluntat, no de capacitat". El premiat manifesta la sensació "de frustració" que tenen a l’entitat perquè actuen sobrepassats davant situacions que es podrien evitar. Noguera explica que un món amb tots els recursos necessaris es "permet que passin o es perpetuïn situacions d’un nivell de patiment insofrible i innecessari".
Núria Cabutí, directora general de Penguin Random House Grup Editorial, ha assolit el guardó Universitat-Empresa per la seva "sòlida trajectòria en el sector editorial” que ha portat el seu grup al “lideratge en el mercat de llengua hispana i a formar part de les cinc grans empreses del mercat editorial a nivell mundial". El Consell Social ha reconegut també "el seu perfil defensor de la igualtat de gènere a l'empresa". Cabutí destaca la importància de combinar gestió i creativitat artística amb un treball en equip amb autors globals que permeten al grup editorial arribar a lectors d’arreu del món. Cabutí remarca la necessitat que les empreses tinguin responsabilitat social i facin un bé a la societat, com la llibertat d’expressió enriquint una societat més tolerant
El Premi Alumni UAB, destinat a persones titulades a l'Autònoma, ha distingit Cristina Gallach, periodista i diplomàtica llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB que ha ocupat, entre altres responsabilitats en institucions internacionals, la secretaria general adjunta de Nacions Unides. El guardó vol reconèixer "la seva dilatada experiència en els mitjans de comunicació i les institucions públiques" i el seu paper com a "referent mundial en la implementació dels objectius de desenvolupament sostenible i l'Agenda 2030". Gallach va ser investida com a doctora honoris causa per la UAB el mes de maig passat en un acte en què la periodista i diplomàtica va remarcar la necessitat de reconstruir l’arquitectura de seguretat europea que la guerra d’Ucraïna ha trinxat i cal recupera un acord geoestratègic per fer retornar l’estabilitat a Europa, Rússia inclosa.
Salvador Ventura, investigador de l'Institut de Biotecnologia i Biomedicina de la UAB, aconsegueix el Premi Transferència UAB "per la seva trajectòria en el camp de la bioquímica i la biologia molecular i, concretament, en l'estudi multidisciplinari del plegament de proteïnes i de com la pèrdua de la seva funcionalitat i el procés d'agregació conseqüent estan en l'origen de nombroses patologies, incloses diverses de caràcter degeneratiu”, com el Parkinson o l’Alzheimer.Ventura explica que al seu equip estan fent un treball multidisciplinar amb l’objectiu de trobar mecanismes que aturarien la malaltia al seu estadi inicial o, com a mínim, alentirien la seva progressió
El Consell Social també ha atorgat una menció especial a Irene Miguel-Aliaga, catedràtica de genètica i fisiologia de l'Imperial College de Londres, formada també a la UAB, per la seva trajectòria internacional en el camp de la biologia molecular i la genètica, tant per la seva faceta investigadora com per la docent. Entre altres mèrits i reconeixements, enguany ha estat escollida membre de la Royal Society de Londres, la institució científica més prestigiosa del món. Carola García de Vinuesa i ella han esdevingut les primeres investigadores espanyoles a accedir-hi.
Retransmissió de l'acte de lliurament dels Premis del Consell Social de la UAB
Durant la Nit del Consell Social, el rector de la UAB, Javier Lafuente, subratlla el significat dels guardons ja que considera important que les necessitats socials arribin a la universitat i que el que es fa a la universitat arribi també a la societat, mentre el president del Consell Social, Gabriel Masfurroll, reivindica que a la universitat es fa molta recerca que és molt útil per a la societat", tot afegint que la UAB "està, en aquests moments, com mai als rànquings internacionals i això és perquè s'ha fet molt bona feina".
L'acte va incloure una actuació musical d'Anna Farrés, soprano, i Laura Miras, pianista, que van interpretaran les àries Casta diva, de Vincenzo Bellini, i Quando me'n vo, de Giacomo Puccini.